התוכנית מוכרת בגפ"ן, 31099 – פרפרים צובעים את הזיכרון: פעילות לכיתות א'-ג', ד'-ו'
כמיליון וחצי מתוך שישה מיליון הנרצחים בשואה היו ילדים תמימים וחסרי ישע שלא הספיקו לממש את חלומותיהם.
הגברת סו קלאו מפורטו ריקו, פעילה מרכזית בקהילה היהודית המקומית, יזמה מפעל הנצחה לזכרם. בהשראת השיר "הפרפר", שכתב פאוול פרידמן בעת שהיה כלוא בגטו 'טרזינשטט', בחרה גברת קלאו בפרפר כסמל לילדים שנרצחו בשואה. הגברת קלאו ביקשה את עזרתם של אגף החינוך של התנועה ליהדות מתקדמת שיסייעו לה להפיץ את היוזמה ולגייס ילדים יהודים ושאינם יהודים ברחבי העולם לצבוע פרפרי נייר, לכתוב את שמם, את גילם ואת עיר מגוריהם בתחתית הכנף השמאלית של כל פרפר, לגזור אותם ולשלוחם כדי שיוכלו להיאסף לכדי מיליון וחצי פרפרים.
בבסיס היוזמה עומדת השאיפה לעודד את ילדי העולם ליצור מיליון וחצי פרפרים מעוטרים במהלך עשר שנים כדי שכל ילד וילדה שנספו בשואה יזכו להיזכר כבעלי חלומות, חירות ותקווה. פרויקט זיכרון זה כמו משיב לילדים את הזכות לחיים, נותן תוקף לחיי חירות וחופש ומותיר בידינו את התקווה לעולם מתוקן ומוסרי יותר.
המערכים כולם, נכתבו מנקודת מבט לפיה זיכרון השואה מותיר בידינו אחריות חינוכית ומוסרית לקיים חברה הומניסטית המכירה בכך שכל בני האדם נבראו בצלם אלוהים. אנו מחויבים להוקיר את זכויותיהם של המיעוטים, לחנך לכינונה של חברה דמוקרטית המכבדת כל אדם, ללא קשר לשיוכו המגדרי, הדתי או הלאומי. כמו כן, נבקש להפיץ את מערכי הפעילות הללו לקהילות אחיות בתפוצות על מנת להרחיב את תפוצתם של המסרים ההומניסטיים, לחזק את הזיקה ואת הערבות ההדדית בין ילדי ישראל לתפוצות וביחד להנציח את זיכרונם של ילדים שהושמדו על לא עוול בכפם.
כל מערך פעילות מסתיים ביצירה של פרפרים מסוגים שונים. אנו מזמינים אתכם לתעד את הפרפרים על מנת שנוכל כולנו ליהנות ממגוון היצירה ומהצבעוניות שהופכת את זיכרון המר והמורכב ביותר של העולם היהודי למסר פלורליסטי המחנך לאהבת אדם.
- לכל שכבת גיל ישנה פעילות שונה המתאימה לגיל הרלוונטי